Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy dokladajúce jeho využívanie pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kristom z oblasti stredomoria. K najvýznamnejším pestovateľom maku súčastnosti v globálnom merítku patrí Česká republika. My, v našej rodine, na našich poliach, sa snažímesvojim dielom prispieť k pozdvihnutiu Slovenska v týchto štatistikách a našou produkciou prispieť k potravinovej sebestačnosti Slovenska.
Rastlina maku
Mak siaty je bylinná, jednoročná rastlina. Má jednoduchý koreň a jeho byľ dosahuje výšky od 30 do 150cm. Okvetné lístky sú výrazné, rôznotvarové, môžu mať ružovú, bielu, červenú a fialovú farbu. Plodom je makovica, ktorá môže byť nepukavá(stále uzavretá) -„slepý mak“, alebo pukavá s dierkami – „škeriak“. Semená su modročiernej farby. Mak je široko pestovaný aj ako okrasná rastlina. Kvitne od júna do júla.
Mak v číslach.
1000mg VÁPNIKA
na 100g maku
Toto množstvo predstavuje 144% dennej odporúčanej dávky (DOD)
Porovnanie obsahu vápnika iných potravín
Sezam - 975mg
Chia semienka - 631mg
Mäkké syry - 400mg
Mak je jednoznačne šampión medzi potravinami v obsahu vápnika. Ten je dôležitý hlavne pre správnu pružnosť a vývin kostí, nechtov a vlasov. Osoby trpiace chorobami kostí, by preto určite nemali vo svojom jedálničku vynechávať mak a makový olej.