Aj tak tak, sejú mak...

poppy, flower, pink poppy-5351553.jpg

Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy dokladajúce jeho využívanie pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kristom z oblasti stredomoria. K najvýznamnejším pestovateľom maku súčastnosti v globálnom merítku patrí Česká republika. My, v našej rodine, na našich poliach, sa snažíme svojim dielom prispieť k pozdvihnutiu Slovenska v týchto štatistikách a našou produkciou prispieť k potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Rastlina maku

Mak siaty je bylinná, jednoročná rastlina. Má jednoduchý koreň a jeho byľ dosahuje výšky od 30 do 150cm. Okvetné lístky sú výrazné, rôznotvarové, môžu mať ružovú, bielu, červenú a fialovú farbu. Plodom je makovica, ktorá môže byť nepukavá(stále uzavretá) -„slepý mak“, alebo pukavá s dierkami – „škeriak“. Semená su modročiernej farby. Mak je široko pestovaný aj ako okrasná rastlina. Kvitne od júna do júla.

poppies, field, sunset-174276.jpg

Mak v číslach.

1000 mg VÁPNIKA
na 100g maku

Toto množstvo predstavuje 144% dennej odporúčanej dávky (DOD)

Porovnanie obsahu vápnika iných potravín

Sezam - 975mg

cooking, spoon, food-3306905.jpg

Chia semienka - 631mg

chia, a spoon, health-4449524.jpg

Mäkké syry - 400mg

tomatoes, mozzarella, basil-2991461.jpg

Mak je jednoznačne šampión medzi potravinami v obsahu vápnika. Ten je dôležitý hlavne pre správnu pružnosť a vývin kostí, nechtov a vlasov. Osoby trpiace chorobami kostí, by preto určite nemali vo svojom jedálničku vynechávať mak a makový olej.

Nákupný košík